02 april 2011

1 april!



De ene 1 april-grap kun je geslaagd noemen; de andere gaat de mist in. We zeggen dat een 1 april-grap de mist in is gegaan, als niemand er in is getuind.

Sommige 1 april-grappen zijn echter goed, ook al is niemand erin getuind.
In die speciale categorie valt onderstaande grap. Kijk maar eens heel goed, en lees dan pas verder (klik om te vergroten).



Iedereen had in 1997 meteen door dat dit een grap was. Haha, bibliotheekpersoneel in bedrijfskleding, hoe verzin je het, was toen de teneur van de reacties.

Tien jaar later werd er bedrijfskleding ingevoerd, en niemand dacht nog dat het een grap was.

Onze directeur beschikt dus wel degelijk over gevoel voor humor. Alleen lijkt het soms van niet, omdat hij zijn tijd nu eenmaal vooruit is. Zijn grap kwam dus een paar jaar te vroeg.

Een ander speciaal type 1 april-grap is de bak die zo subtiel is, dat je aan het twijfelen slaat.
CNN kwam gisteren met het bericht dat Google een app aan het ontwikkelen is voor smartphones, waarmee mensen kunnen worden geidentificeerd als je een foto van ze maakt. Je ziet dan naam, telefoonnummer, email-adres, kortom alles wat de persoon in kwestie in zijn Google-profiel heeft gezet en waarvoor hij toestemming heeft gegeven om op die manier openbaar te maken. Het bericht werd overgenomen door media in de hele westerse wereld.

De grap is zo goed, omdat het technisch gesproken mogelijk is of lijkt om zo een app te maken. Gezichtsherkennende software bestaat er inmiddels; zelfs het gratis beeldbewerkingsprogramma Picasa, niet toevallig eigendom van Google, heeft sinds kort dit snufje. Geef Picasa een paar leeropdrachten, en het progje ploegt je hele fotoverzameling af met een vette tagstempel in de knuist.
En profielinformatie op deze manier de cloud in jassen is natuurlijk ook een peulenschil, zeker voor een Grote Broer als Google.

Het vereist enig doordenken om te beseffen dat dit toch een grap moet zijn. Nog wel.

Geen opmerkingen: