18 juni 2011

NU TE KOOP: DE TOEKOMST IN EEN PIZZADOOS




Nog een paar dagen en dan is het zo ver: Google's Chromebook komt op de markt. Een Chromebook is een notebook dat draait op Google's eigen OS, en dat werd ontwikkeld rond de filosofie dat alles wat je wil het beste in the cloud kan. En dan uiteraard vooral in het stukje cloud waar Google het voor het zeggen heeft.
Een paar grote fabrikanten brengen komende week hun Chromebooks op de markt. Hier een recensie van een Chromebook van Samsung.
In de recensie worden een paar tekortkomingen genoemd, maar verder vindt men het best een lekker machientje, dat vooral veelbelovend is.

De concurrentie, en dan met name MS en Apple, zit intussen ook niet stil. Apple heeft heel lang niet aan cloudcomputing gewild, maar is daar nu op aan het terugkomen, getuige de met veel bombarie gelanceerde muziekdienst iTunes in the Cloud, dat in meerdere opzichten een breuk met het verleden is, maar vooral getuigt van voortschrijdend inzicht.
Maar een online muziekdienst met uitgebreide synchronisatie-mogelijkheden is nog iets anders dan cloudcomputing in zijn zuiverste vorm. Er valt voor Apple dus nog veel werk te verrichten. En al helemaal voor Microsoft, dat een wat loggere bedrijfscultuur heeft en altijd lijkt te hinken op twee gedachten, zonder tot een geïntegreerde visie te komen.
Het goede nieuws voor Apple en Microsoft is overigens dat de logische stap van een smartphone naar een cloud-notebook maar een kleine is. Via de smartphone worden consumenten bijna ongemerkt klaargemasseerd voor cloud computing. Maar vooralsnog heeft Google een ruime voorsprong door z'n uitgebreide ervaring met online diensten.Daarop is het bedrijf immers vanaf de eerste dag op gegrondvest.

Je hoort veel angstverhalen van "ja, maar is dat nou wel veilig", en "nou ik heb liever alles op m'n harde schijf staan." Laat je door deze verhalen niet bang maken! Vooralsnog is the cloud veiliger dan je eigen harde schijf, mits je zelf je online bestanden op afdoende wijze beschermt. The Cloud komt eraan, of je nou wil of niet. Wat kan, gebeurt, is doorgaans de meest zwaarstwegende voorspellende factor in ICT-land. Wel maf trouwens dat precies op dit moment van schrijven Google's blogspot deze mededeling geeft:


Voor lezers die aan cloudstrofobie lijden is er altijd wel een consult te regelen bij dr. Frankl.
Cloud computing staat nog in de kinderschoenen, bij kinderschoenen horen kinderen, en bij kinderen horen kinderziektes. Wie nu een chromebook koopt, koopt daarmee ook een nog onbekend aantal kinderziektes. Een deel hiervan zal via automatische updates van het besturingssysteem worden uitgebannen. De rest zal verdwijnen met het verschijnen van een volgende generatie chromebooks - ik schrijf het woord voortaan maar niet meer met een hoofdletter, omdat het meer een soortnaam is dan een eigennaam. Verder zal je zien dat de ganse industrie naar wegen zoekt om een graantje mee te pikken. Dat zal gebeuren in de vorm van ontelbare apps die het leven in de wolken moeten veraangenamen. Het zal gebeuren in de vorm van fonkelende machines, amper dikker dan een dubbelelpee. Het zal gebeuren in de vorm van op cloud computing toegespitste randapparatuur. Het gebeurt, omdat het kan.

Toen de cd op de markt kwam in 1983, zei een deel van de consumenten: "Heb ik niet nodig hoor, ik hou het lekker bij mijn platen."
Dat zal allemaal wel zo zijn geweest, maar in de jaren die volgden stapten ook zij massaal over. Ach, nodig hebben. Alsof je een platenspeler wél nodig hebt.
Zo zal het ook gaan met cloud computing.

Geen opmerkingen: