17 maart 2011

Ding #9 Web 2.0



Zo'n drie jaar geleden, toen ik nog nooit van Web 2.0 had gehoord, nam ik een abo'tje op Icloud.
Icloud is een besturingssysteem dat geheel online staat en naar eigen inzicht is vorm te geven en van toepassingen te voorzien, en waarop je kan inloggen via een webbrowser. Het draait in de wolk (of in the cloud, zoals Americanen zeggen), en daarbinnen wordt een combinatie van programmeertalen gebruikt die is genoemd naar mijn favoriete voetbalclub.

Een paar jaar terug, het lijkt een eeuwigheid, was werken op een virtueel besturingssysteem iets volstrekt nieuws. Met Web 1-technieken was het ook niet mogelijk. Een van de grote voordelen van Web 2.0 is dat het beeld niet steeds hoeft te worden ververst op het moment dat je een icoontje versleept of een progje start. Slechts de daadwerkelijk veranderde informatie hoeft te worden aangepast.Dit is een enorm efficiënte vooruitgang, omdat het veel minder rekenkracht van je processor vereist, en bovendien scheelt het nogal aan bandbreedte.

Hier een plaatje van mijn wolkendesktop (klikken om groot te maken).




Je ziet dat een paar apps geïnstalleerd zijn, en er binnen de in een webpagina draaiend besturingsstysteem een browser is geopend met daarop jullie favoriete blog. Zo'n browser roept dus een Droste-effect op: met je besturingssysteem tover je een browser op je scherm waarbinnen een besturingssysteem (in de wolk) draait, waarmee weer een browser kan worden gestart.

Icloud is een typische Web 2.0-toepassing. Overal waar internet is kan je inloggen in je eigen omgeving, waarop je eigen vertrouwde toepassingen, programma's, documenten en widgets geinstalleerd staan.

Icloud bestaat pas een kleine drie jaar maar oogt nu al verouderd. Niet zozeer omdat Web 2.0 verouderd zou zijn, maar omdat Web 2.0 zich in 2011 niet manifesteert in complete virtuele besturingssystemen, maar in facetten daarvan, zoals het online delen en bewerken van documenten, twitteren en bloggen, waarbij de realtime-mogelijkheden essentieel zijn.

Toch wil ik iedereen die dit leest aanraden om snel een (gratis) accountje te nemen bij Icloud. Voel nog even de bijzondere ervaring van het geheel in de wolken werken, voor het te laat is. Want binnen een jaar is deze techniek zo volstrekt normaal en vanzelfsprekend geworden, dat het amper nog is voor te stellen dat we kunnen spreken van een technologische mijlpaal.

Welke kant lijken de ontwikkelingen op te gaan? Voor steeds meer toepassingen hoef je geen beroep meer te doen op je eigen processor, maar gebruik je de rekenkracht van een of meerdere processors daar ergens in de wolken. Sommige gamers weten al dat ze een aantal zeer zware spelletjes nu toch kunnen spelen ondanks dat hun eigen pc's daarvoor te licht zijn, en wel online, en gebruikmakend van een krachtige wolkprocessor.

Het ligt voor de hand dat de toepassingen in de gamers- en in de zakelijke wereld zich zullen gaan uitbreiden naar de huis-, tuin- en keukenwereld.
En hoe zit het dan met de privacy? hoor ik iemand roepen.
Ach, onze normen verschuiven heel rustig mee. Privacy bungelt altijd ergens achteraan, als een mooi principe waar je je niet al te druk om moet maken.

1 opmerking:

cureetje (oftwel Mirjam) zei

Dr. Frankl,

je filosofische bekentenissen zijn mooi om te lezen in deze hectische tijden, waarin niemand ergens meer tijd voor heeft (want iedereen is druk met twitteren, facebooken, smsen, flickeren, fotoshoppen, gamen en ga zo maar door).
Maar het mag wat korter, ik heb het ook zo druk!!!
Daaaaaaaggggg