23 maart 2011

Onze hofleverancier de NBD

Er wordt wel eens gezegd dat de NBD een monopolist is, en dat dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het gebodene, de prijs, en de snelheid van levering.
Ik zal mij hier geen oordeel over aanmatigen.
Wat me als klant wel opvalt, is de mededeling die er verschijnt als ik de website van de NBD benader met een andere browser dan die van monopolist MS Internet Explorer.
De volgende tekst wordt dan leesbaar:


Laten we eens zin voor zin analyseren.

U kunt de site van NBD|Biblion alleen bekijken met MS Internet Explorer versie 5 of hoger !!

Internet Explorer 5 werd 12 jaar geleden geïntroduceerd, en 10 jaar geleden opgevolgd door versie 6, waarna Microsoft zijn ondersteuning voor de oude versie al snel staakte: vanwege de gebrekkige veiligheid en de achterblijvende technische mogelijkheden was het niet langer verantwoord om deze nog te gebruiken. Inmiddels zijn we bij versie 9.

NBD|Biblion maakt op deze site gebruik van zeer recente standaards.
Helaas worden deze nog niet door alle browsers ondersteund.
MS Internet Explorer doet dit wel, maar pas vanaf versie 5.


Als de NBD gebruik maakt van standaards die 12 jaar geleden in zwang waren, wat wordt er dan bedoeld met zeer recente standaards? Misschien dat de tijd in Leidschendam al 12 jaar stilstaat?

Netscape en andere merken zullen wellicht in de toekomst volgen.

Netscape is inmiddels drie jaar geleden ter ziele gegaan. Maar wees niet bang: de NBD trekt zich daar niets van aan, en blijft de mogelijkheid onderzoeken om de eigen site beschikbaar te maken voor deze niet meer bestaande browser.

NBD|Biblion levert haar klanten de juiste browser gratis op cd-rom.
U kunt hiervoor bellen met de klantenservice (070) 3377 733.
U kunt natuurlijk ook de nieuwste versie van Internet Explorer downloaden door op het icoon hiernaast te klikken.


Oplettende lezertjes hebben gezien dat dit icoontje is vormgegeven in de stijl van Windows Millennium, dat in 1999 uitkwam. Alles bij elkaar geeft dit een redelijk coherent tijdsbeeld: deze pagina van de NBD is twaalf geleden in elkaar geflanst, en sindsdien heeft niemand er naar omgekeken.

Wie op het icoontje klikt, krijgt het volgende te zien:


Ach, wie verbaast zich hier nog over?

Zelf proberen? Pak een browser als Chrome of Firefox, en surf daarmee naar de NBD.

Lees de tekst, en volg het advies op.

Misschien is de NBD geen monopolist. Maar je vraagt je wel onwillekeurig af of een klein beetje concurrentie niet een actualiserend effect had gehad op de website. Als klant heb ik geen alternatief. Speciaal voor de NBD gooi ik daarom Internet Explorer niet van mijn pc.

Geen opmerkingen: